Članstvo

Kako postanem član?
Član postaneš tako, da izpolnjeno pristopno izjavo oddaš na email naslov slovenia@cisv.org.
Koliko znaša članarina?
Letna članarina znaša 35 evrov na člana.
Ali se lahko pridružim tudi če nisem iz Nove Gorice?
Seveda, pri nas so dobrodošli vsi. Ker se aktivnosti odvijajo v Novi Gorici in okolici, morate biti pripravljeni sodelovati in se pripeljati sem (približno enkrat mesečno).
Kakšne so moje obveznosti?
Obveznosti članov se razlikuejo glede na starost. Splošne, ki veljajo za vse člane, so vključenost, sodelovanje in spoštovanje vrednot naše organizacije.

Jezik

V katerem jeziku se odvijajo programi?
V angleščini.
Moj otrok ne govori angleško. Je to prevelika ovira?
V pogovoru se otroci hitro naučijo sporazumevati na neverbalni način oziroma v zelo preprosti/osnovni angleščini. Njihov sogovornik se bo v večini primerov soočal z enako težavo. Seveda pa otrokom pomoč z jezikom nudijo tudi "leaderji". Pred vsako aktivnostjo ima delegacija čas za razlago navodil v svojem jeziku. Ponavadi se otroci po treh tednih že tako navadijo angleškega jezika, da čas za prevod ni več potreben.
Torej CISV organizira poletne tabore angleščine?
Seveda ne. Naš cilj ni poučevanje angleščine. Je zgolj "stranski učinek" naših programov, ker so z angleškim jezikom aktivno v stiku. Otroci niso na podlagi njihovega znanja ocenjeni, niti niso njihove napake popravljene. Prav zaradi tega izgubijo strah pred uporabo tujega jezika in jo razumejo kot pozitivno izkušnjo.

Prijave in programi

Kdaj se lahko prijavim?
Prijave na programe ponavadi potekajo v mesecu septembru/oktobru. V primeru, da delegacije in programi niso zapolnjeni se otroke išče tekom celega leta.
Kateri je primeren program za mojega otroka?
Naši programi imajo striktne starostne meje. Udeleženec mora imeti zahtevano starost vsaj en dan med 1. julijem ter 31. avgustom.
Kako se izbira delegacije?
Delegacije se izbira najprej glede na ustreznost starosti ter spola. Drugi najpomembnejši faktor pa je prisotnost na aktivnostih, ki jih društvo organizira med letom.
Kaj pokriva CISV zavarovanje?
 • Stroške zaradi bolezni ali nesreče,
 • stroške potovanja zaradi odpovedi ali odpovedi programa s strani organizacije CISV ali zaradi nesreče/bolezni udeleženca/leaderja (do 1000 GBP),
 • izguba prtljage,
 • stroški zamude med potovanjem,
 • krizne situacije (politične, naravne nesreče),
 • jamstvo za škodo povročeno zunaj CISV,

Priprave

Kdaj in kako se otroci iz delegacije spoznajo?
Otroci se med seboj spoznajo čez leto skozi aktivnosti, ki jih naše društvo organizira. Takoj po objavi delegacij pa se bodo otroci ter njihovi starši spoznali še z leaderjem. Priporočeno je, da se pred odhodom v program sestanejo vsaj trikrat.
Kaj je "PreCamp"?
"PreCamp 1" vključuje prve in osnovne informacije o kampu, ki ga pošlje država gostiteljica.
 • Kateri "chapter" gosti kamp?
 • čas prihoda v kamp,
 • čas odhoda iz kampa,
 • priporočeno najbližje letališče,
 • katere so ostale države udeleženke.
"PreCamp 2" sestavi osebje kampa, vključuje več informacij o samem poteku, temi, predstavitev staff-ov, kako naj se udeleženci pripravijo na kamp in kaj naj prinesejo s seboj. Po prejemu prvega PreCampa delegacija skupaj kupi letalske karte.
Obrazci, obrazci, obrazci?
Pred odhodom v kamp mora vsak udeleženec oddati zahtevane obrazce. Katere obrazce mora udeleženec oddati je odvisno od programa ter starosti. Vsi potrebni obrazci vam bodo posredovani prek emaila, najdete pa jih lahko tudi na strani Obrazci.

Leader (spremljevalec)

Kdo je leader?
Leader je oseba, starejša od 21 let, ki je v času trajanja programa odgovorna za varnost ter dobrobit otrok. Leader je otrokom v zgled, njihova čustvena opora, učitelj ter motivator ter predvsem oseba, na katero se otrok lahko zanese v vsakem trenutku.
Kako postati leader?
Leader postaneš tako, da nas kontaktiraš prek emaila ter izraziš željo glede programe v katerem bi najraje sodeloval kot leader. Zaradi velike odgovornosti, ki jo leader nosi, se mora vsak kandidat udeleževati naših aktivnosti ter izboraževanj.
Kakšni so stroški leaderja?
Leader nima stroškov. Stroške letalskih kart si enakomerno razdelijo staši otrok v delegaciji.

CISV program

Kaj otroci počnejo cele dneve?
Vsak dan v kampu je skrbno zapolnjen s pravo dozo zabavnih ter poučnih aktivnosti, ki so prilagojene dinamiki skupine. Na začetku kampa so igre povezane s spoznavanjem, prebijanjem leda. Šele ko se otroci v skupini počutijo dovolj domače, aktivnosti vključujejo več stika, deljenja svojega mišljenja in osebnih izkušenj. Otroci imajo vedno dovolj prostega časa ter časa za šport.
Je program prilagojen določeni starosti?
Seveda. Programi, ki so namenjeni mlajšim otrokom temeljijo na poučnih igrah, medtem ko se v programih namenjenim starešjim otrokom spodbuja dialog ter razmišljanje o problemih in svetu ki nas obdaja. Starejši kot je otrok, večjo odgovornost tudi ima v samem kampu.
Kaj običajno večerjajo?
Lokalno hrano, ki je raznolika ter hranljiva. Vedno je poskrbljeno za vse diete, alergije ter potrebe otrok.
Ali lahko pokličem otroka na mobilni telefon?
Ne. Ena izmed naših posebnosti je tudi ta, da otroci med samim programom nimajo možnosti direktnega kontakta z zunanjim svetom. Starši lahko otrokom napišejo sporočilo na elektronski naslov leaderja, ki bo potem sporočilo pokazal otroku. Otrok vam bo potem na sporočilo odgovoril. Med drugim leader, odvisno od dogovora s starši (ponavadi enkrat na teden), sporoča splošno počutje otrok, kaj počnejo ter pošilja slike.
In če se kaj zgodi?
"No news is good news", je rek na katerega se zanašamo. Leader/staff vas bo v primeru kakršnegakoli incidenta takoj kontaktiral.